header-img

POZNAJ NAS

O Firmie

Cukiernia SANTOS

to firma rodzinna, założona w 1974 r. w Krośnie przez Józefa Bargieł. Kolejny właściciel firmy, syn założyciela – Marek Bargieł, do perfekcji doprowadził doskonalenie kunsztu cukierniczego, zdobywając za wyroby swojej firmy kilkadziesiąt międzynarodowych i krajowych nagród, między innymi tytuł Mistrza Świata Cukierników w Wiesbaden (2001 r.). Reprezentował również Polskę w Mistrzostwach Świata w Barcelonie (1998 r.),
w Brnie (1999 r.), w Rimini (2004 r.), w Stuttgarcie i Berlinie (2006 r.).

Obecnie właścicielem firmy jest wnuczka założyciela – Joanna Bargieł, która kontynuuje tradycje rodziny i skupia funkcjonowanie przedsiębiorstwa na zapewnieniu najwyższej jakości i naturalności wyrobów dostarczanych klientom.

W bogatej ofercie cukierni można znaleźć szeroki wybór ciast, tortów, lodów, ręcznie robionych pralin i czekolad z fantazyjnymi dodatkami sprowadzanymi z najodleglejszych zakątków świata.

Obecnie SANTOS wytwarza kilkadziesiąt gatunków ciast, lodów, pralin i tortów, wszystkie wyroby są bez sztucznych barwników i konserwantów. Zaś w procesie produkcyjnym wykorzystuje się najnowsze technologie i atestowane produkty wysokiej klasy .

Przetwórnia owoców i warzyw

Aby zapewnić sobie właściwej jakości dodatków do ciast, lodów, tortów, pralin i czekolad, w 2003 r. przy firmie powstała nowoczesna Przetwórnia Owoców i Warzyw, której oferta obejmuje ponad 40 różnych przetworów: nadzień do ciast, tortów, lodów, deserów oraz owoców dekoracyjnych, w tym m.in. 8 rodzajów przetworów z jabłek, przetworów z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki oraz róży – pozyskiwanej z własnej, ekologicznej plantacji (ponad 3000 krzewów). Za „Konfiturę z Płatków Róży” w 2008 r. producent otrzymał tytuł Polski Producent Żywności oraz Złoty Laur w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie w 2009 r. Równocześnie tradycyjne podkarpackie wypieki produkowane są – z oczywistymi modyfikacjami – w firmie SANTOS od ponad 40 lat. Ostatnią nowością w ofercie stanowią ręcznie robione czekolady, praliny, trufle oraz śliwka węgierka oblewana w belgijskiej, gorzkiej czekoladzie.

Wszystkie wyroby Santos cieszą się uznaniem w Polsce i w regionie, firma jest również otwarta na rynki Europy.

Czekolady

Czekolady SANTOS to luksusowe czekolady z linii SQUARE ART wykonane ręcznie z najwyższej jakości surowców. Szlachetny smak i zapach najprawdziwszej czekolady zamknięte w nowoczesnej formie – kwadratowej tabliczce bez tradycyjnych kostek. Niepowtarzalne dodatki jak płatki róży, fiołka, akacji, jaśminu, kora cynamonu ze Sri Lanki czy naturalna laska wanilii sprowadzana z Madagaskaru nadają czekoladzie niepowtarzalny, oryginalny smak przenosząc nas w najodleglejsze zakątki smakowe świata.

Ciasteczka kruche i ciasta

Słodkie wypieki SANTOS to obecnie kilkadziesiąt gatunków ciast i ciasteczek kruchych, które cieszą się ogromną popularnością w regionie. Wykonywane są ręcznie i z wielką dbałością o detale. W ofercie znajdują się pyszne kruche ciasteczka z marcepanem, migdałem, wiśnią, jarzębiną oraz płatkami róży.